Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Piramis szelet

Hozzávalók
 
Hozzávalók 10 szelethez:
A csokis piskótához:
5 db tojásfehérje
100 g kristálycukor
5 db tojássárgája
150 g liszt (BL55)
1 apró csipet
A krémalaphoz:
250 g egész tojás (kb. 5db)
250 g kristálycukor
40 g étkezési keményítő
50 g holland kakaópor
150 g porcukor
A krém befejezéséhez:
315 g vaj
80 g kakaópor
A bevonáshoz:
45%-os étcsokoládé
Cukrász recept

Gyerekkorunk klasszikusa, a piramis szelet, mely mára kikopott a cukrászdák polcairól, azonban igényesen elkészítve bizony finom, és kellemes emlékeket idéző finomság még ma is.

Elkészítés:

1. Két darab szilikonos sütőpapírt méretre vágunk. Az egyiket 30x35 cm-esre, a másikat kicsit szélesebbre, 30x37 cm-esre vágjuk.

2. A tojásfehérjét elkezdjük habosítani a csipet sóval, majd habosítás közben kis részletekben hozzáadjuk a cukrot, végül borotvahab állagú habbá verjük.

3. Ha jó a fehérjehab, lassú keverés közben hozzáadjuk a tojássárgákat.

4. További lassú keverés mellett hozzászitáljuk a lisztet is, és simára keverjük a piskótát.

5. A két sütőpapírra szedjük egyenlően elosztva a masszát, Az egyikre 29x32 cm-es lapot kenünk, a másikra 29x36 cm-es piskótalapot.
Figyelem! Nagyon fontos, hogy a masszát egyenletesen kenjük el, mert különben nem lesz tökéletes a végeredmény!

6. Előmelegített 200 C-os sütőben, hőlégkeverés nélkül, kb. 10 perc alatt készre sütjük a lapot. Ha kivettük 10-15 percig hagyjuk hűlni, majd egy vékonyan lisztezett sütőpapírra átfordítjuk, hogy ne száradjon ki.

7. Ha kihűltek a lapok, a kisebbiket 3 darab 29x10 cm-es csíkra vágjuk. A nagyobbik lapból levágunk 2 darab 29x10-es, és 1 darab 29x13 cm széles csíkot - ez utóbbi lesz a piramis alapja.

8. Ha a piskótákat előkészítettük, nekifogunk a krém elkészítésének. A krémalap hozzávalóit egy üstbe mérjük, összekeverjük, és vízgőz fölött csípősre melegítjük - azaz addig, míg ujjunkat belenyomva csípi azt.

9. Míg melegszik az alap, a vajat alaposan habosítsuk ki.

10. A kihabosodott vajhoz adjuk hozzá a kakaóport, és azzal is habosítsuk keveset.

11. Az idő közben csípősre melegedett krémalapot vegyük le a vízgőzről, és addig habosítsuk folyamatosan, magas fordulaton, míg szobahőmérsékletűre vissza nem hűl.

12. Ha teljesen kihűlt és kihabosodott a krémalap, habosítsunk rá a vajra, majd folyamatos habosítás mellett, csurgassuk hozzá az alapot, míg egynemű krémet nem kapunk.

13. Az öt darab 10 cm széles lapot összetöltjük a krémmel, úgy, hogy hagyjunk annyi krémet, amennyivel kényelmesen át tudjuk még kenni befejezéskor a piramis mindhárom oldalát. Egyenlőre a betöltött 5 lapos hasábot tegyük hűtőbe kb. 3 órára, hogy megkössön a krém benne.

14. Ezután kivesszük a hűtőből, és ferdén félbevágjuk a hasábot. A vágás egyik éle az egyik alsó éle legyen a hasábnak, a másik a szemközti felső él.

15. Most a 6., szélesebb csíkot vékonyan kenjük le a maradék krém egy részével, és a félbevágott hasáb két felét helyezzük rá úgy a hatodik lapra, hogy egy háromszöget alkosson, melyben a lapok függőlegesen állnak. Az így kapott háromszög metszetű hasábot óvatosan nyomkodjuk össze, és a maradék krémmel kenjük át simára a felületét.

16. Tegyük ismét hűtőbe egy órára, majd rácsra helyezve, olvasztott étcsokoládéval öntsük le, hogy mindenütt befedje. Hagyjuk a csokoládét megkötni rajta, majd forróvízbe mártott késsel kb. 2,5 cm széles szeletekre vágjuk fel.

 
 
 

 

Profilkép


Képgaléria


Utolsó kép


Facebook



Archívum

Naptár
<< Július / 2018 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 13617
Hónap: 237
Nap: 8