Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Babonák

ÚJÉVI BABONÁK:

Ilyen például a baromfihús, amit ilyenkor azért nem ajánlatos enni, mert a csirke elkaparja a szerencsét. A disznóról viszont azt tartják, előtúrja a szerencsét, a ropogósra sütött malachús tehát minden szempontból ígéretes esztendőt jelenthet.

A hallal nem árt vigyázni. A vízpart mentén élőknek szerencsét hozhat, de sokan úgy vélik, a szerencse is elúszhat vele.

A lencse, a bab, a borsó vagy bármilyen apró szemes étel – köztük a köles és a rizs – bőséget, gazdagságot ígér a következő esztendőre, s aki ezekből eszik, annak egész évben tele lesz a pénztárcája.

A babona szerint az újévi cselekedeteknek hatásuk van az egész évre, ezért jobb, ha tartózkodunk a veszekedéstől, a házi csatározásoktól. E két napon nem szabad pénzt kölcsönadni, orvost hívni vagy orvoshoz menni, mert akkor egész évben betegeskedhetünk – legalábbis a néphit és a babona szerint.

Ami a házimunkát illeti, tilos a mosás, a teregetés, és nem ajánlatos kivinni a szemetet sem, mert a szerencsét is kiönthetjük a házból.

Újév napján az sem mindegy, hogy kit engedünk be először a lakásba: ha férfi az illető, fogadjuk tárt karokkal, hiszen szerencsét hoz, míg a nő vagy lány épp az ellenkezőjét.

Természetesen ilyenkor születnek a legnagyobb fogadalmak, amiket aztán vagy betart az ember, vagy nem.

-valami kéket:
általában kék színű harisnyakötő A kék a hűség színe,a tisztaság jelképe.

EZÜST ÉRME A CIPŐBEN:
Ha pénzdarabot rejtenek a menyasszony cipőjébe, gazdagságot hoz a friss házasságba.
MENYASSZONYI TÁNC:
Éjfélkor a vőfély egy nagy fazekat tart a kezében,fakanállal üti, és közben kiabálja:Eladó a menyasszony! Ilyenkor a vendégek sorban táncolnak a menyasszonnyal,a táncért pénzt dobnak a fazékba. Miután elfogytak a vendégek, a férj következik, ő általában a pénztárcáját dobja bele, elveszi a fazekat, ölbe kapja feleségét és kiszalad vele.
KÜSZÖBÖN ÁTEMELÉS:
Mikor az ifjú pár új lakásba költözik,a férj ölbe viszi át feleségét a küszöbön. Ez jelentheti, hogy becsapják a gonosz szellemeket, hogy csak egy személy lépett a lakásba, vagy szimbolikusan megvédi feleségét a kísértetektől, melyek a küszöb alatt bújnak meg.
FARÖNK:
Az esküvőre menet farönkkel zárják el a templomba vezető utat. A párnak fűrésszel ketté kell fűrészelnie a fatörzset. Ez azt szimbolizálja,hogy később leküzdenek majd minden felmerülő akadályt a házasságban.
PORCELÁNTÖRÉS:
Amerikában a friss házasok autójára üres konzervdobozokat erősítenek, amik nagy zajt csapnak, míg Európában a lakodalomban tányértöréssel űzik el a gonosz szellemeket akik félnek minden zajtól. Valamint a szegénységet is ezzel akarják elűzni.
ROZMARING:
A rozmaring virágnyelven a hűséget jelképezi. A hagyomány szerint a vőlegénynek és a menyasszonynak is viselnie kell.
MENYASSZONY ELRABLÁSA:
Ha a lakodalomban sikerül elrabolni a menyasszonyt, a vőlegény nem érdemli meg hogy feleségül vegye. A menyasszonyt valaki a násznépből elviszi egy kis időre, pl..:egy szórakozóhelyre. A vőlegénynek meg kell találnia, a közben felmerülő költségeket a vőlegény állja.
A MENYASSZONYI CIPŐ ELRABLÁSA:
Valaki a vendégek közül egy óvatlan pillanatban ellopja a menyasszony cipőjét. A férj csak úgy válthatja ki a cipőt, ha abból pezsgőt iszik, de egyéb feladatot is kitalálhatnak neki.
KOSZORÚTÁNC:
Az örömanya leveszi a lánya fejéről a fátylat, és egy lányok alkotta körbe viszi, ahol a lánya annak a fejére teszi a fátylat, aki szerinte a leghamarabb fog férjhez menni.
GYÖNGYÉKSZER:
A menyasszonynak nem szabad gyöngyöt viselnie az esküvőn, mert a gyöngy a könnyeket szimbolizálja, és sokat sír majd a házasság alatt.
SÓ, KENYÉR:
Az új közös lakásba mindig legyen só, és kenyér ,hogy soha ne kelljen nélkülözniük.
LAKÁS FELDÚLÁSA:
A vendégek belopóznak az ifjú pár lakásába, és rendetlenséget csinálnak, hogy az ifjú pár, ne feledkezzen meg a házasság nehézségeiről.

 
 

 

Profilkép


Képgaléria


Utolsó kép


FacebookArchívum

Naptár
<< Október / 2018 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 16195
Hónap: 290
Nap: 12